De afgelopen weken heeft u ongetwijfeld al gehoord over Artificial Intelligence chatbots. Misschien heeft u er zelfs al eentje geprobeerd. Ze zijn een hot topic op het internet, en de kans is groot dat een vriend of collega u erover vertelde. Het kan geen kwaad om wat te experimenteren met dergelijke chatbots, maar wat gebeurt er wanneer we te afhankelijk worden en de antwoorden zonder enige twijfel aanvaarden? Hoezeer kunnen we hun bronnen vertrouwen, en wat doen ze met onze persoonlijke data?
Hoe intelligent zijn deze AI chatbots echt?
Stel ze een vraag over gelijk welk onderwerp en u krijgt een antwoord. Sterk, gestructureerd en overtuigend. Als een gevold nemen we deze antwoorden voor waar. Maar om daar zeker van te zijn, zouden we steeds de bronnen die deze chatbots gebruiken moeten verifiëren. En daar gaat het mis. AI chatbots delen hun bronnen niet. Als bezoeker kan je onmogelijk het verkregen antwoord dubbelchecken. AI chatbots nemen informatie van gelijk welke pagina op het internet om een antwoord te construeren. Wanneer u in het achterhoofd houdt dat het niet moeilijk is om foutieve info op het internet te verspreiden en AI chatbots deze valse waarheden zomaar overnemen, kunnen onoplettende bezoekers snel misleid worden.
Voeg daaraan toe dat AI chatbots vaak verouderde data gebruiken. Updates en nieuw toegevoegde info wordt soms niet in beschouwing genomen. We zeggen niet dat u niet kan experimenteren met AI chatbots, maar we adviseren ten zeerste om de verkregen info altijd te dubbelchecken!
Zijn AI chatbots illegaal?
AI chatbots zijn niet illegaal op zich, maar vaak wel in de manier waarop ze werken. Een van de meest bekende AI chatbots, bijvoorbeeld, gebruik geen open source licenses bij het produceren van code. Om het probleem beter te begrijpen, leggen we even uit wat open source licenses zijn. U kan een open source license beschouwen als een contract tussen de auteur van de code en de gebruiker van het software component. Het definieert wat de gebruiker kan en mag doen met het software component, en wat niet. AI chatbots negeren deze open source licenses en gaan simpelweg grote stukken van bestaande code kopiëren, wat vaak illegaal is.
Wat met mijn privacy?
Is het veilig om AI chatbots te gebruiken? Moet u zich zorgen maken over de opslag en de verwerking van mijn persoonlijke gegevens? Wij bestudeerden hun privacy policies en ontdekten dat wanneer u gebruik maakt van de chatbot, u toestemming geeft om uw persoonlijke data te gebruiken voor het onderhouden en verbeteren van hun services, en om uw data te delen met derde partijen. Hoewel dit vaak voorkomt in privacy policies, is het zeker en vast belangrijk dit in het achterhoofd te houden. Wij adviseren om steeds voorzichtig om te gaan met de info die u deelt met AI chatbots.
Conclusie
AI chatbots zijn vrij nieuw en interessant om mee aan de slag te gaan. De technologie die ze gebruiken is innoverend, maar zoals bij alle nieuwe dingen, is het verstandig om hier voorzichtig mee om te gaan. Probeer gerust een AI chatbot en kijk wat voor leuks hij kan, maar deel nooit uw persoonlijke data met dergelijke tools. En neem hun antwoorden zeker niet zomaar aan als de waarheid.