Cybercriminelen zullen volgend jaar nog meer overheden, politie en ziekenhuizen aanvallen om het maatschappelijk leven te destabiliseren. Daarnaast zullen professionele hackers de werkwijze van de drugsmaffia in de Antwerpse haven kopiëren om binnen te dringen in (grote) bedrijven. Twee opvallende evoluties die wij opmerkten, en waarvan we vermoeden dat ze in 2023 alleen maar zullen toenemen. Cybercriminelen zullen de economisch moeilijke tijden voor heel wat gezinnen misbruiken om werknemers te benaderen en te overhalen om bijvoorbeeld op een geïnfecteerde mail te klikken in ruil voor een ruime compensatie.
Cybercriminaliteit is tegenwoordig big business geworden. Wanneer je het geld dat in 2022 online gestolen werd zou omzetten in Bruto Nationaal Product (BNP), dan is cybercriminaliteit de derde grootste economie, na de Verenigde Staten en China. Wereldwijd vindt er om de 40 seconden een ransomware-aanval plaats, waarbij hackers databestanden versleutelen in ruil voor losgeld. Ook in ons land moesten het voorbije jaar talloze bedrijven de afpersers afkopen om een cyberaanval te laten stoppen. In 2021 waren dat er gemiddeld 100 per dag. Dat is een stijging van meer dan 37% tegenover 2019.
Drugswereld kopiëren
2023 belooft dan ook een spannend jaar te worden. In ons land beseffen de meeste bedrijven gelukkig steeds meer het belang van cyberbeveiliging. Maar we werken in gelijk welke sector of situatie steeds digitaler, waardoor cybercriminelen en hackers nog meer manieren zullen vinden om particulieren en bedrijven aan te vallen. Ze worden ook inventiever en zoeken nieuwe methodes om de multifactorauthentificatie, een basisprincipe volgens ons, te omzeilen. Een manier om dat te doen is bijvoorbeeld de inflatie misbruiken en inspelen op het steeds duurdere leven.
Iedereen leest de verhalen van de drugsclans die havenarbeiders omkopen om een oogje dicht te knijpen, in ruil voor een riante beloning. Zulke methodes gaan mogelijks ook zijn ingang vinden in de digitale wereld waarin wij leven. Cybercriminelen zullen werknemers (nog meer) benaderen om, in ruil voor een financiële compensatie, te klikken op een mail of link waar een malafide bestand of programma inzit. Zo kunnen ze binnendringen – door een zogeheten onschuldige klik van een ‘nietsvermoedende’ medewerker – binnen op de server van een bedrijf en heel wat data versleutelen in ruil voor losgeld.
Maatschappelijk leven destabiliseren
Dat ook maatschappelijke instellingen in ons land niet meer veilig zijn, bleek de voorbije weken nog met de cyberaanval op de politie van Zwijndrecht en de stad Antwerpen. Hackers gaan nog meer overheden en andere instellingen viseren in 2023. Het is enerzijds dé manier om het maatschappelijk leven te destabiliseren wat vanuit bepaalde (geo)politieke motieven interessant kan zijn, maar het kan evengoed om financieel gewin gaan. Of een combinatie van beiden samen.
Deepfake
Ook nieuwe technologieën zoals deepfake, waarbij je video’s en beelden levensecht kunt laten lijken, kunnen ingezet worden om mensen in alle lagen van de maatschappij en het bedrijfsleven in de val te lokken. Die technologie evolueert razendsnel en steeds meer mensen, met niet altijd goede bedoelingen, krijgen er op een steeds eenvoudigere manier toegang toe.