De gebruiker als weakest link

29/09/2016

De belangrijkste maar tevens ook de zwakste schakel in IT beveiliging dat zijn wij. Gebruikers zijn voor cybercriminelen een belangrijk doelwit. Waarom?
Omdat we menselijke fouten maken. We komen in de verleiding om op links te klikken in phishing mails, we geven onbewust informatie vrij aan de telefoon, of (cyber)criminelen gaan op zoek naar informatie die ze van ons kunnen gebruiken.
Informatie die zomaar te vinden is op sociale media, zonder veel moeite.

De hackers zijn er op uit om data van ons of van onze werkgever te bemachtigen, want deze informatie kan een enorme waarde hebben.
De doelen kunnen uiteenlopend zijn: diefstal van bedrijfsdata, geld eisen om de data of het netwerk terug toegankelijk te maken, enz.
Een ander mogelijkheid is dat onze pc, portable of ander mobiel device als onderdeel van een botnet gebruikt wordt voor criminele activiteiten of voor grootschalige cyberaanvallen. Zo maken we, zonder het te beseffen, deel uit van een DDOS (Distributed Denial of Service).
Maar het doel kan ook zijn om onze identiteit te stelen, om zich zo te kunnen voordoen als iemand anders.

De gevolgen kunnen financieel zijn, voor tijdsverlies zorgen of ertoe leiden dat het bedrijfsnetwerk vertraagt of down gaat voor onbepaalde tijd. 

We zijn op elk moment een doelwit.
Zowel op het werk, als thuis, maar ook onderweg, of wanneer we ergens gebruik maken van een gratis wifi hotspot.

Daarom is het belangrijk om ervan bewust te zijn dat wij allemaal een potentieel doelwit kunnen zijn van hackers en cyber attacks. 

Contacteer ons gerust indien u hier graag meer informatie over wenst of indien u een security awareness training wil volgen binnen uw bedrijf.