Is uw paswoord ook “password” of “123456”?

13/10/2016

Onveilige paswoordenOktober is European Cyber Security Month. Daarom delen we elke week een tip over cyber security.

Deze week hebben we het over het creëren van sterke paswoorden.

Zowel op het werk als thuis hebben we voor 101 systemen en websites een paswoord nodig. Niet evident om deze allemaal te onthouden en paswoorden ergens op een blad of in een document bewaren is ook geen goed idee. Het risico bestaat dat we er ons snel vanaf maken door een voor de hand liggend paswoord te kiezen dat we makkelijk kunnen onthouden.

Splashdata brengt jaarlijks een lijst uit van de 25 slechtste paswoorden. De paswoorden ‘123456’ en ‘password’ staan sinds 2011 jaar na jaar aan de top van de meest voorkomende paswoorden. Ook paswoorden die bestaan uit opeenvolgende reeksen op het toetsenbord blijven populair; net als persoonlijke gegevens zoals: verjaardagen, favoriete hobby’s (football, golf,...), combinaties met jouw naam,enz. Bekende uitdrukkingen zoals ‘iloveyou’ of ‘plukdedag’ worden ook vaak gebruikt.

Om het kraken van paswoorden te bemoeilijken, moet een sterk wachtwoord minimum 8 karakters bevatten en bestaan uit kleine letters én hoofdletters, cijfers en symbolen.
Een wachtwoordzin is nog beter. Hoe langer het paswoord is, hoe moeilijker te kraken. Een zin is vaak ook makkelijker om te onthouden bijv.: ‘Waarismijnkoffie?’.

Gebruik ook verschillende wachtwoorden voor verschillende platformen. Als één bepaald platform zoals LinkedIn , Yahoo of andere dan wordt gehackt, loop je geen risico’s dat hackers toegang hebben tot meerdere websites of platformen met jouw persoonlijke gegevens of bedrijfsdata.

Maak tenslotte waar mogelijk, gebruik van two factor authentication. Met deze methode meld je je aan in 2 stappen, enerzijds via een wachtwoord en vervolgens via bijvoorbeeld een SMS-code.

Voor wie moeite heeft om al die paswoorden te onthouden, bestaan er password management tools (zoals Ipassword, Lastpass, Keepass, Dashlane,...) die paswoorden voor jou bewaren in een wachtwoordkluis. Verloren wachtwoorden zorgen namelijk voor heel wat ergernis, tijdsverlies en geldverlies. Een voorbeeld hiervan is VW dat jaarlijks ongeveer een miljoen EUR verliest door vergeten wachtwoorden van werknemers.

Op de website van Safeonweb kan je zelf testen hoe lang het duurt om jouw paswoord te kraken, en dus hoe sterk het is.
Succes!