Veilig social media gebruik

06/10/2016

De tip van deze week gaat over veilig social media gebruik. Social media gebruik
We brengen dagelijks uren online door. Door onze smartphone zijn we bijna 24/7 online. Social media maken daardoor steeds meer een onderdeel uit van ons dagelijkse leven. Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram, YouTube, Pinterest... Ieder van ons gebruikt wel minstens één van deze kanalen. We delen heel wat informatie over onszelf op social media: foto’s van onszelf, onze familie en vrienden; onze vakantiebestemming; onze hobby’s; datinginformatie; onze woonplaats en contactgegevens; bedrijfsinformatie, enz.
Al deze privégegevens zijn vaak makkelijk beschikbaar voor iemand met minder goede bedoelingen. Een bijkomend risico is dat we in onze online netwerken ook vaak onbekenden toelaten.

De laatste tijd verschenen er in de pers regelmatig berichten over oplichting, sexting, hacking van accounts, lekken van bedrijfsinformatie,... via social media.

Een bewust social media gebruik is dan ook aan te raden. Wat kunnen we doen om onze persoonlijke of bedrijfsinformatie op social media te beschermen?

  • Maak optimaal gebruik van de privacy & security settings: Neem de tijd om deze in te stellen zodat jouw gegevens voldoende afgeschermd zijn. Hiermee bepaal je zelf wie wat van jou te zien krijgt. Kijk deze instellingen ook regelmatig na want door updates van bijv. Facebook of Twitter, gebeuren hier soms wijzigingen in.

  • What happens online, stays online: Ook online bouw je een reputatie of personal brand op. Denk 2x na voor je een post of foto van jezelf of anderen deelt. Googel jezelf eens om te zien wat potentiële werkgevers of anderen van je te zien krijgen bij het ingeven van jouw naam. Als je foto’s van anderen post, heb je steeds hun toestemming hiervoor nodig.

  • Oversharing= L: Houd persoonlijke informatie persoonlijk. Teveel informatie posten is niet alleen vervelend voor de mensen in jouw netwerk maar ook een schat van informatie voor dieven die aan de haal willen gaan met jouw identiteitsgegevens of toegang willen krijgen tot bepaalde data.  

  • Wees selectief in vriendschappen: In het dagelijkse leven ben je ook niet met iedereen bevriend. Accepteer niet lukraak iedereen als vriend. Het kan leuk of vanuit business standpunt interessant zijn om een uitgebreid netwerk op te bouwen via social media, maar gebruik de beschikbare tools om de toegankelijkheid tot jouw persoonlijke info in te stellen.

  • Bewaak je grenzen: Als iemand iets deelt over jou waar je je niet comfortabel bij voelt, laat dit weten. Anderen mogen geen informatie of foto’s over jou delen, zonder jouw toestemming.

  • Password management: De laatste tip ligt voor de hand, maar wordt niet altijd consequent toegepast. Zorg voor een moeilijk te kraken paswoord door een combinatie van kleine letters en hoofdletters, cijfers en karakters. Voorzie ook een verschillend wachtwoord voor elk platform.

Meer informatie over een goed password management volgt in de tip van volgende week.