Alles over informatiebeveiliging
Als het gaat om bedrijfscontinuïteit en herstel na rampen, is één ding zeker: voorbereiding bepaalt succes. Maar wat betekent elk begrip precies? En hoe passen ze allemaal samen? In deze blogpost willen we deze concepten en meer verduidelijken. Als iedereen alle componenten, hun rollen en verantwoordelijkheden begrijpt en weet hoe te handelen wanneer het misgaat, zullen de uitkomsten beter aansluiten bij de verwachtingen.
Belangrijke concepten
- Business Continuity Plan (BCP):Een uitgebreide strategie met procedures en acties om ervoor te zorgen dat kritieke bedrijfsfuncties blijven werken tijdens en na een verstoring.
- Incident Response Plan (IRP): Een gedocumenteerde aanpak waarin wordt beschreven hoe een organisatie cyberbeveiligingsincidenten detecteert, erop reageert en herstelt om de impact te minimaliseren en normale operaties te herstellen.
- Disaster Recovery Plan (DRP): Een subset van het BCP die zich specifiek richt op het herstellen van IT-systemen, gegevens en infrastructuur na een groot incident of ramp.
- Business Impact Analysis (BIA): Een beoordelingsproces om kritieke bedrijfsfuncties te identificeren, de mogelijke impact van verstoringen te evalueren en herstelmaatregelen te prioriteren.
Elk document heeft een ander doel, een specifieke doelgroep en een eigen reikwijdte. Het begrijpen van deze verschillen is essentieel voor effectieve planning en naleving van regelgeving. De belangrijkste verschillen hangen vaak af van wie het document gebruikt en wat het doel van het plan is. Zolang deze factoren voor iedereen in de discussie duidelijk zijn, blijft het schip op koers. Hoe je het noemt, maakt niet zoveel uit, zolang iedereen maar op één lijn zit en zijn verantwoordelijkheden begrijpt. In de praktijk zien we vaak dat deze documenten door elkaar worden gebruikt of gecombineerd, afhankelijk van de grootte van de organisatie. Hoewel er momenteel geen strikte regels tegen deze praktijk zijn, biedt het duidelijke voordelen om ze gescheiden te houden. Maar laten we even starten met definities…
Vergelijking
Laten we beginnen met het favoriete en meest bekende document binnen IT: het Disaster Recovery Plan (DRP). De meeste IT- en cybersecurityprofessionals zijn vertrouwd met dit document, omdat het technisch van aard is en gericht op het herstellen van IT-systemen en -diensten naar hun normale staat. In sommige gevallen kunnen tijdelijke oplossingen worden toegepast totdat permanente herstelmaatregelen, zoals het vervangen van defecte hardware, zijn voltooid.
Voorbeeld:
“Een vliegtuig is neergestort op onze serverkast… Onze hoofdserver en database zijn vernietigd. Het DRP kan bijvoorbeeld voorschrijven: Zet een nieuwe server op, haal de back-ups tevoorschijn en draai tijdelijk op één node totdat het systeem volledig is hersteld. Probeer het uit en weer aan te zetten (Niet haten, meedoen; soms werkt het echt!).”
Het Business Continuity Plan (BCP) heeft een heel andere focus. Het is bedoeld om de continuïteit van kritieke bedrijfsactiviteiten te waarborgen, naast de IT-elementen. Een BCP richt zich op het draaiende houden van het bedrijf tijdens een verstoring en omvat alle essentiële functies zoals personeel, faciliteiten, toeleveringsketens en IT-systemen.
Een Incident Response Plan (IRP) biedt een stappenplan voor hoe te handelen bij cyberbeveiligingsincidenten, zoals ransomware-aanvallen of datalekken. De standaardaanpak omvat: voorbereiding, detectie, reactie (beheersing en verwijdering) en herstel van getroffen systemen. Het NIST Cyber Security Framework (CSF) of CyFun volgt grotendeels dezelfde aanpak.
Tot slot hebben we de vaak genegeerde maar zeer belangrijke Business Impact Analysis (BIA). Dit document is meer analytisch en ondersteunt een proces. Het identificeert en evalueert de potentiële effecten van een verstoring op kritieke bedrijfsactiviteiten en helpt bij het prioriteren van herstelinspanningen. Dit document is vaak omvangrijk, en veel mensen binnen de organisatie worden geïnterviewd om precies te begrijpen wat de grote machine draaiende houdt.
Waarom
Deze documenten bieden richtlijnen en processen om uw bedrijf cyberweerbaar te maken. Ze zijn vaak verplicht, aangezien raamwerken en regelgeving zoals ISO 9001, ISO 27001, NIS2 en DORA ze vereisen.
Zonder deze documenten en de bijbehorende processen kunnen bedrijven moeite hebben om aan de compliance-eisen te voldoen, klantvertrouwen verliezen of moeite hebben om effectief te herstellen van verstoringen. U zou zomaar de volgende organisatie kunnen zijn die wordt besproken in een “Wat je niet moet doen”-sessie op een grote conferentie.
Relatie tussen documenten
Bij het opstellen van uw Document Library zijn er een paar zaken om rekening mee te houden. Hoewel het misschien logisch lijkt om alles in één groot document te combineren, zijn er goede argumenten tegen deze praktijk:
- Wanneer de processen worden geactiveerd, heeft u misschien niet alles nodig. Een te uitgebreid document kan contraproductief werken. Het is vaak efficiënter om ondersteunende documenten te hebben die helpen bij het nemen van de juiste beslissingen, in plaats van een “Lord of the Rings”-grootte responsplan dat uren lezen vereist.
- Gescheiden documenten zijn gemakkelijker te onderhouden. Door de voortdurende veranderingen in het risicolandschap en de compliance-eisen zijn korte documenten eenvoudiger bij te werken, goed te keuren en te verspreiden.
- Auditors geven vaak de voorkeur aan een duidelijke scheiding tussen documenten met verschillende functies. Dit maakt het eenvoudiger om aan de compliance-eisen te voldoen.

Spiekbriefje

Wat nu?
Een tabletop exercise (TTX) kan ervoor zorgen dat deze plannen niet slechts een formaliteit zijn voor certificeringen zoals ISO 9001, ISO 27001 of NIS2-compliance. Deze documenten vormen de basis voor het voortbestaan van uw organisatie in de hedendaagse cyberwereld. Door ze te testen in een realistisch scenario met de mensen en teams die daadwerkelijk betrokken zullen zijn, levert dit enorme waarde op.
Hulp nodig?
spotit heeft teams van ervaren cybersecurityconsultants en juridische adviseurs die u door dit proces kunnen begeleiden, zelfs als u helemaal vanaf nul moet beginnen.