Home > Blog & nieuws > Lien over het unieke spotit DNA

Lien over het unieke spotit DNA

Lien gebruikt haar achtergrond in psychologie om als Talent Acquisition Specialist bij spotit de juiste mensen te werven voor de juiste functie. Daarbij kijkt ze niet enkel naar ervaringen, competenties en diploma’s, maar ook naar de persoon achter de kandidaat. Ze gaat op zoek naar mensen met het spotit DNA.

 

Vertel eens, wat is dat precies, dat spotit DNA?

Daarmee mikken we op enkele eigenschappen die typerend zijn voor onze medewerkers. Het gaat vooral om ondernemerschap en initiatief nemen. Het zit in onze genen dat we de extra mile willen gaan om projecten succesvol af te ronden, maar ook om elkaar te helpen waar nodig. Hulpvaardigheid en wederzijds respect vinden we zeer belangrijk. Uiteraard kijken we ook naar de vaardigheden en ervaringen die iemand opgedaan heeft, maar de wil om te leren is onmisbaar. We zoeken mensen die zaken durven vastgrijpen en berekende risico’s durven maken.

 

Hoe kan je dergelijke eigenschappen aftoetsen tijdens een sollicitatiegesprek?

Ik leg een kandidaat concrete situaties voor en vraag hoe hij/zij zou reageren. Vaak vertelt een kandidaat ook vanzelf welke uitdagingen men in het verleden voorgeschoteld kreeg, en dan kan ik daar verder op inpikken. Hoe reageerde men toen? Zou men nu anders reageren?

Daarnaast gebruiken we regelmatig een persoonlijkheidstest als aanvulling op de gesprekken. Dit geeft ons betere inzichten in hoe een kandidaat binnen het team past, welke meerwaarde iemand kan bieden, en met welke aandachtspunten we rekening moeten houden. Zo’n test is meestal de laatste stap in de procedure, maar de resultaten doen bijna nooit afbreuk aan een kandidatuur. Ze helpen ons wel om op voorhand te bepalen hoe we een nieuwe collega extra kunnen begeleiden en ondersteunen bij de opstart.

 

Over de procedure gesproken, hoe ziet deze eruit?

Kort, maar krachtig! [lacht]

Ik start met een kort telefonisch gesprek en nodig de kandidaat uit voor een diepgaander gesprek, op kantoor of via call. Tijdens dat gesprek ga ik op zoek naar de nodige skills en het spotit DNA. Daarna heeft de kandidaat een gesprek met iemand van het team. Dat kan de leidinggevende zijn, maar evengoed een toekomstige collega. Ook tijdens die kennismaking wordt gepeild naar de technische competenties én de persoonlijkheid. Uiteindelijk is dat het team waarin een kandidaat al dan niet terecht komt en kunnen zij het beste bepalen of een kandidaat een mooie aanvulling kan bieden.

 

Zowel HR als de teamleden lijken erg nauw betrokken bij het gehele proces.

Klopt. Alvorens we een vacature publiceren, vindt er een intakegesprek plaats tussen mij en de head of van het team waarvoor we extra mensen zoeken. We bespreken welke diploma’s, vaardigheden en ervaringen het team verwacht, maar ook welke soft skills ze zoeken. Hoe ziet het team er nu uit? Waaraan hebben ze nood? Welke vaardigheden ontbreken momenteel in het team?

Ook bij alle andere stappen van het proces stemmen we regelmatig af. Zitten we nog op dezelfde lijn? Voldoen de kandidaten aan de verwachtingen? Hoe kunnen we bijsturen? We vinden het belangrijk om binnen elk team, en de organisatie als geheel, steeds dat familiegevoel te behouden.

Nieuwe starters weten altijd bij wie ze terecht kunnen, vanaf het versturen van de sollicitatiebrief tot het vieren van hun eerste succes binnen spotit.

Bestaat jouw job als Talent Acquisition Specialist enkel uit het werven van nieuwe kandidaten?

Neen, zeker niet! Ik besteed inderdaad een groot deel van mijn tijd aan werving en selectie, maar het stopt voor mij niet wanneer een kandidaat een contract tekent. Onboarding is bij spotit het verlengstuk van rekrutering. Ik begeleid nieuwe spottees tijdens hun opstart, zorg dat ze hun draai vinden en blijf doorheen het hele proces hun aanspreekpunt. Zo weten ze altijd bij wie ze terecht kunnen, vanaf het versturen van de sollicitatiebrief tot het vieren van hun eerste succes binnen spotit.

 

Ik begrijp meteen waarom je jouw job zo graag doet! Het verklaart ook waarom spotit rekrutering niet uitbesteedt aan gespecialiseerde firma’s, maar ervoor kiest om alles zelf te doen.

Inderdaad. Wij staan voor een persoonlijke, directe aanpak. Niemand kent het spotit DNA beter dan de mensen die hier dagdagelijks werken. Onze collega’s zijn echte ambassadeurs die ons DNA uitdragen en goed aanvoelen wie een match kan zijn voor het bedrijf. Een externe firma kan dat nooit evenaren.

 

Wat moeten lezers die ervan overtuigd zijn dat ze het spotit DNA bezitten doen om met jou in contact te komen?

Heel eenvoudig! Bekijk onze openstaande vacatures op www.spotit.be/careers of solliciteer spontaan via [email protected]!