De nieuwe generatie wifi: wifi 6 met de kracht van 4G

De nieuwe generatie Wi-fi. Van ac naar 6

Draadloze connectiviteit staat op het punt de grootste update in jaren te krijgen. Niet alleen de mobiele netwerken gaan de overstap maken van 4G naar 5G, maar ook wifi staat een grote update te wachten. De huidige standaard 802.11ac krijgt een upgrade naar 802.11ax.

Back in history

Wifi kent een lange geschiedenis. De basis werd gelegd in 1971 toen ALOHAnet enkele Hawaïaanse eilanden met een draadloos netwerk verbond. In 1999 ontstond de benaming wifi en werd de handelsvereniging Wifi Alliance opgericht. De vereniging bezit het wifi handelsmerk en zorgt voor conformiteit in de implementatie van de  standaard. Na verschillende versies en updates draait sinds het jaar 2013 802.11ac.

What’s new

Een eerste merkbaar verschil is de naamgeving van de verschillende versies voor wifi. Voor gewone gebruikers was het moeilijk te zien welke versie nieuwer en dus beter was: 802.11ac, 802.11ax of 802.11n. Hier moet de nieuwe nummering duidelijkheid in brengen. De huidige versie 802.11ac werd wifi 5 gedoopt en de aankomende versie 802.11ax heet dus wifi 6.

Zoals bij elke update van wifi is er ook bij deze een verbetering in snelheid. In ideale omstandigheden zou er een maximale verhoging in snelheid zijn tot 40% ten opzichte van wifi 5 door een meer efficiënte datacodering.

Verder zou wifi 6 een langere batterij levensduur met zich meebrengen. De feature target wake time (TWT) zorgt er namelijk voor dat een access point tegen het eindtoestel, bijvoorbeeld een smartphone, kan zeggen wanneer de wifi radio in slaapstand mag gaan en terug moet ontwaken.

Daarnaast kan wifi 6 de reeds gekende draadloze kanalen verder opsplitsen in subkanalen, die op hun beurt telkens data dragen voor andere soorten toestellen. Deze technologie, die geleend werd van de 4G LTE technologie,  heet Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA) en zorgt ervoor dat de access points met meerdere toestellen tegelijk kunnen praten over hetzelfde kanaal.

Ook interferentie door twee access points die dicht bij elkaar hangen wordt met wifi 6 aangepakt. Deze access points worden een andere Basic Service Set (BSS) kleur toegekend. Voor het verzenden van data gaat een access point nog wel een andere access point opmerken, maar bij het zien van een ander kleur zal hij dit signaal negeren.

Ten slotte is er ook een verbetering van de Multiple IN/Multiple Out technologie. Bij wifi 5 konden access points al praten op hetzelfde moment maar de clients konden niet tegelijk antwoorden. Met wifi 6 kunnen toestellen probleemloos op hetzelfde moment antwoorden.

Wat betekent dit voor de gebruikers?

De verhoogde snelheid van het draadloze netwerk is mooi meegenomen, maar mits de snelheid van de internetlijn al jaren de beperkende factor is, zullen de gebruikers weinig verschil voelen ten opzichte van de vorige versie. Op de draadloze netwerken worden evenwel steeds meer toestellen geconnecteerd. De kans vergroot dus dat op hetzelfde moment een groot aantal toestellen praten met een access point. Het is vooral in deze situatie dat de snelheden verhoogd worden door de veranderingen in technologie.

Security

Naast een nieuwe generatie wifi bestaat er ook een nieuwe generatie wifi security onder de naam WPA3. Hiervoor verwijzen we naar een vorige blog

Uitrol en compatibiliteit

Achter de schermen wordt er door IEEE en Wifi Alliance druk gewerkt om eind 2019 een wifi 6 certificatie programma uit te brengen. Vanaf dan kunnen bedrijven toestellen uitbrengen die officieel wifi 6 ondersteunen. Ondertussen worden wel al toestellen ontwikkeld en verkocht die de nieuwe versie ondersteunen, maar de fabrikanten kunnen deze dus nog niet officieel certifiëren.

Net zoals alle recentere updates in wifi is ook wifi 6 volledige compatibel met de voorgangers.

Het is aangeraden om 802.11ax te overwegen van zodra de nieuwe standaard beschikbaar is, maar de bestaande standaard 802.11ac moet zeker niet afgeschreven worden en wordt best in gedachten gehouden bij het bekijken van lange termijn investeringen in het draadloze netwerk.

Bij verdere vragen kunt u steeds contact met ons opnemen via [email protected] 

 

 

Bronnen
https://www.cablefree.net/wireless-technology/history-of-Wi-Fi-technology/
https://www.cisco.com/c/en/us/solutions/enterprise-networks/benefits-Wi-Fi-6.html?dtid=esolin000261&CAMPAIGN=Corporate+Communications&Country_Site=GL&POSITION=Social%2BMedia&REFERRING_SITE=LinkedIn&CREATIVE=cisco%2B%2BBlog
https://www.cisco.com/c/dam/en/us/products/collateral/wireless/white-paper-c11-740788.pdf
https://www.howtogeek.com/368332/Wi-Fi-6-what%E2%80%99s-different-and-why-it-matters/

Als u nog vragen heeft, neem gerust contact op.

ICONS