Home > Blog & nieuws > Safer Internet Day

Safer Internet Day

Safer Internet Day is een jaarlijks event georganiseerd door de Europese Commissie. Deze dag benadrukt het belang van veilig internetverkeer voor iedereen, vooral voor de jongere generaties. 

Onze spotit Academy studenten geven graag 9 concrete tips om uw internetervaringen veiliger te maken.

1. Gebruik complexe wachtwoorden

Door complexe wachtwoorden te gebruiken voor uw accounts krijgen hackers het moeilijker om uw wachtwoord te raden. Zorg er ook voor dat elk account een eigen uniek wachtwoord heeft. Wanneer een website wordt gehacked, heeft de hacker enkel toegang tot dat account, en niet tot al uw andere accounts. Zo kunt u de impact minimaliseren. We begrijpen dat het uitdagend is om alle wachtwoorden te onthouden. Daarom raden we het gebruik van een password manager aan, die u kan helpen om wachtwoorden te genereren en bewaren.

 

2. Gebruik Multifactor Authentication (MFA)

Multifactor Authentication (MFA) is een handige tool om te voorkomen dat anderen toegang krijgen tot uw accounts. MFA vraagt nog extra informatie naast de traditionele gebruikersnaam en het wachtwoord om toegang te krijgen. Op deze manier bent u zeker dat hackers niet kunnen inloggen, zelfs wanneer uw gebruikersnaam en wachtwoord gestolen werden, omdat ze niet over die extra info beschikken. MFA wordt meestal toegepast via een app (Google Authenticator, Microsoft Authenticator, …). Google Authenticator genereert een 6-cijferige code die u moet invoeren op de websit nadat u uw gebruikersnaam en wachtwoord invulde. Microsoft Authenticator stuurt een berichtje naar uw gsm dat u moet goedkeuren om toegang te krijgen.

 

3. Installeer updates

Update uw software regelmatig! Deze updates bevatten vaak security updates en oplossingen voor gekende veiligheidsproblemen. Wanneer u uw software niet update, kunnen deze veiligheidsproblemen een grote impact hebben op de bescherming van uw apparaten.

 

4. Let op voor phishing

We krijgen ze allemaal. Mails of berichten die u vertellen dat u een prijs gewonnen heeft (ongeacht of het nu over geld of een spiksplinternieuwe smartphone gaat), een e-mail van uw bank over een probleem dat dringend moet opgelost worden, een bericht dat uw wachtwoord vervallen is, of iets anders dat meestal te mooi is om waar te zijn. Scammers proberen constant uw persoonlijke gegevens te achterhalen via deze phishing berichten. Ze willen u iets verdachts laten downloaden, een onbekende website laten bezoeken, of uw gegevens laten invullen. Helaas zien deze berichten er vaak heel geloofwaardig en overtuigend uit. Daarom is het belangrijk om steeds aandachtig te blijven. Bekijk onze blog over phishing voor meer info en tips.

 

5. Surf niet naar fake websites

Gemakkelijker gezegd dan gedaan, aangezien die fake websites vaak heel dicht aanleunen bij het origineel. Dus hoe kan je zo’n fake website dan herkennen? Onze tip is om steeds met uw computermuis over de URL te gaan zonder te klikken. Zo krijgt u te zien waar de link echt naartoe leidt. Hou er rekening mee dat scammers zeer slim zijn en er alles aan doen om u in de val te laten trappen. De URL die ze gebruiken bevat meestal een kleine aanpassing die u moeilijk kunt zien. Een gekend voorbeeld is Gmail: staat er ‘gmail’ of ‘gmaiI’? Het subtiele verschil tussen een kleine letter ‘L’ en een grote letter ‘i’ is vaak moeilijk te herkennen.

 

6. HTTPS only add-ons

Een andere truc om fake websites te herkennen is het gebruik van HTTP of HTTPS. Een beveiligde website gaat steeds naar HTTPS.

 

7. Beperk het delen van persoonlijke data

Websites vragen vaak om heel wat persoonlijke informatie. En we beantwoorden deze vragen maar al te graag. Wees toch voorzichtig! Uw persoonlijk gegevens zijn zeer waardevol. Wanneer u zich registreert op een website, vul dan enkel de noodzakelijke velden in. Niet-vereiste velden (vaak zonder een rode asterisk) moet u helemaal niet invullen! Sta ook even stil bij het doel van de gevraagde info. Moet een gaming website echt weten wat uw verjaardag, telefoonnummer of e-mailadres is? Ga hier verstandig mee om en deel enkel de persoonlijke gegevens waar u zich comfortabel bij voelt.

 

8. Vermijd publieke hotspots

We willen allemaal graag constant geconnecteerd zijn met het internet, altijd en overal. Lang leve de publieke hotspots – of toch niet? Helaas zijn deze publieke hotspots niet altijd veilig. Wij adviseren om ze enkel te gebruiken wanneer strikt noodzakelijk. Uw eigen mobiele data connectie is veel veiliger, dus maak liever een eigen Wi-Fi hotspot aan via uw smartphone. In het geval dat u toch een publieke hotspot moet gebruiken, bezoek dan uitsluitend websites met HTTPS en een geldig certificaat (te herkennen aan het slotje in de adresbalk, naast de URL). Een nog betere optie is een veilige verbinding via VPN.

 

9. Pas op voor shoulder surfing

Een andere manier waarop uw persoonlijke data kan gestolen worden, is via shoulder surfing. En het is echt zo eenvoudig: iemand kijkt over uw schouder mee wanneer u uw wachtwoord ingeeft, een pin-code intoetst, geld afhaalt of uw credit card informatie invult. Wanneer dergelijke waardevolle informatie in de verkeerde handen terecht komt, kan dat grote schade veroorzaken. Wij geven u graag enkele tips om shoulder surfing te voorkomen:

  • Controleer altijd goed uw omgeving alvorens een elektronisch toestel te gebruiken
  • Bedek uw pincode tijdens het intikken zodat niemand ze kan zien
  • Vergrendel altijd uw toestel wanneer u het even onbewaakt achterlaat
  • Wanneer u een laptop in het openbaar gebruikt, zoek dan een plaats uit met uw rug tegen een muur