Home > Blog & nieuws > Sneak preview on future network operations

Sneak preview on future network operations

“Spotit wil maximale waarde halen uit technologie.” Het zijn woorden van CTO Frederik Rasschaert. Om deze stelling kracht bij te zetten, schetst hij graag een concept – zijn kijk op de toekomst – als het gaat over het uitbouwen van een performante en veilige netwerkomgeving. Belangrijk hierbij, dit met bestaande technologieën die dus op vandaag al kunnen geïmplementeerd worden.

 

Als ‘teaser’ krijg je alvast enkele uitspraken en inzichten uit deze 20 minuten durende inspiratiesessie:

  • De user experience moet overal ‘seamless’ dezelfde en veilig zijn. Het is belangrijk om inzichten te hebben in waar de user experience niet goed is. Dit kan met digital user experience management. Een trend waar we steeds meer naar toegaan.
  • Meer en meer applicaties draaien in de cloud. Deze beschermen met security-as-a-service oplossingen vanuit de cloud is zinvol en waardevol.
  • Het opzetten van een Security Service Edge (SSE) platform van waaruit de connectiviteit voor de gebruiker en het beheer wordt geregeld is een interessante piste met heel wat voordelen. Zo wordt de operationele efficiëntie sterk verhoogd en kan een heel hoog security-niveau worden gehandhaafd.
  • Identity Management is en zal ook in de toekomst belangrijk blijven. Aangevuld met behavioural analytics kan je je gebruikers beter beveiligen.
  • Niet enkel de toegang tot de cloudapplicatie moet je beveiligen, maar ook de cloudapplicatie zelf. CASB (Cloud Access Security Broker) is hiervoor een vaak gebruikte cloud securityoplossing waarbij je via API’s naar je SaaS-platfom gaat en daar analyse gaat doen op gedrag, op de data zelf en zelfs bedreigingen die er eventueel zitten.
  • Het klassieke verhaal van ‘kasteelbeveiliging’ gaat al lang niet meer op. Vandaag gaan we onze security volledig integreren en embedden in de cloud.
  • Voor de datacenterbeveiliging passen we het Zero Trust Network Access (ZTNA) principe toe van “nooit vertrouwen, altijd verifiëren” waarbij toegang tot netwerkbronnen alleen wordt verleend na strikte authenticatie en autorisatie.
  • Op vandaag zie je op de meeste netwerken niet enkel meer ‘users’ zitten, maar ondertussen ook heel wat en steeds meer ‘IoT devices’. Uiteraard moeten ook deze geanalyseerd en beveiligd worden en moet de toegang tot het netwerk van deze devices op een veilige manier gebeuren.

 

Bekijk de volledige sessie:

Interesse?

Wil je graag je netwerkarchitectuur nog eens onder de loep nemen? Wil je graag een ‘future-proof’ netwerkomgeving uitbouwen en zoek je nog een compagnon de route?